Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(212)
Forma i typ
Książki
(212)
Poradniki i przewodniki
(164)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(15)
Proza
(15)
Publikacje popularnonaukowe
(8)
Publikacje promocyjne
(3)
Poezja
(2)
Publikacje fachowe
(2)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje informacyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(230)
wypożyczone
(28)
tylko na miejscu
(10)
nieokreślona
(3)
Placówka
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
(89)
Czytelnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
(10)
Filia Dziecięca (ul. Kapitulna 22a)
(8)
Filia nr 1 (ul. Grodzka 2f)
(1)
Filia nr 2 (ul. Dziewińska 17)
(58)
Filia nr 3 (ul. Toruńska 87)
(13)
Filia nr 6 (ul. Żytnia 66/68)
(17)
Filia nr 8 (ul. Olszowa 9)
(23)
Filia nr 9 (ul. Sielska 6)
(8)
Filia nr 10 (ul. Kościelna 2)
(28)
Filia nr 11 (ul. Łęgska 28)
(13)
Strefa Dziecka (ul. Warszawska 11/13)
(3)
Autor
Makarowska Magdalena
(8)
Bosacka Katarzyna
(5)
Guziak Maria Goretti
(4)
Okrasa Karol (1978- )
(4)
Bourdain Anthony (1956-2018)
(3)
Durnowska Małgorzata
(3)
Murkoff Heidi Eisenberg
(3)
Rozwarzewska Monika
(3)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(3)
Aszkiewicz Ewa
(2)
Cegielska Agnieszka (1979- )
(2)
Chodakowska Ewa (1982- )
(2)
Eisenberg Arlene
(2)
Fife Bruce (1952- )
(2)
Flagg Fannie (1944- )
(2)
Gessler Magda (1953- )
(2)
Gubała Katarzyna (1978- )
(2)
Hathaway Sandee Eisenberg
(2)
Jacewicz Agnieszka
(2)
Jakimowicz-Klein Barbara
(2)
Just Nicole (1982- )
(2)
Jóźwiak Bożena
(2)
Kalinowska Dorota (etnografia)
(2)
Kavoukis Lefteris
(2)
Konieczny Jacek
(2)
Kordyl Marta
(2)
Krawczyński Marian (1934- )
(2)
Krzyżanek Joanna
(2)
Modelski Łukasz (1970- )
(2)
Musiałowska Dominika
(2)
Nagin Piotr
(2)
Riis René
(2)
Smile Olga
(2)
Strzałkowska Małgorzata (1955- )
(2)
Szaciłło Karolina
(2)
Szaciłło Maciej
(2)
Szostak Karolina (1975- )
(2)
Sztokfisz Marta
(2)
Wellman Dorota (1961- )
(2)
Wieszczeczyńska Ewa
(2)
Wiewiurka Zenon
(2)
Wyszogrodzka-Gaik Agnieszka
(2)
Zaremba Marek (dietetyk)
(2)
Zaremba Marek (dietetyka)
(2)
Ładocha Daria
(2)
Abramczyk Beata
(1)
Adamczewski Piotr
(1)
Aksman Jacek
(1)
Alburey Pat
(1)
Andrzejewska Agnieszka (filolog)
(1)
Art Piotr
(1)
Bakken Christopher
(1)
Barecki Józef
(1)
Barowicz Tadeusz (1945- )
(1)
Barszcz Barbara
(1)
Barszcz Marta
(1)
Bator Julita
(1)
Bańkowski Zbigniew
(1)
Beaupré Christine de
(1)
Bednarek Justyna (1970- )
(1)
Bem Kasia
(1)
Berton Jean Claude
(1)
Bielecka Jadwiga
(1)
Bielińska Halina
(1)
Bigoś Monika
(1)
Bikont Piotr (1955-2017)
(1)
Blumenthal Heston
(1)
Boniszewska Anna
(1)
Borzobohata- Sawicka Maria
(1)
Bottari Cristina
(1)
Britton Sarah
(1)
Brodnicki Pascal (1976- )
(1)
Bronowski Jacek (fotografia)
(1)
Bueß-Kovács Heike
(1)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna
(1)
Calimieris Dorothy
(1)
Chaberka Magdalena
(1)
Chmielewska Joanna (1932-2013)
(1)
Chmielewska Joanna (1932-2013). Kolekcja Kryminałów
(1)
Chmielewska Marlena
(1)
Chorążyczewska Tamara
(1)
Cichopek Katarzyna (1982- )
(1)
Cieślowska Beata
(1)
Cieślowska Patrycja
(1)
Cook Lulu
(1)
Crocker Pat
(1)
Cruise Jorge
(1)
Czarkowska Iwona (1970- )
(1)
Czepczyński Mariusz
(1)
Davis William (1957- )
(1)
Dawidowicz Aleksander (1919-1997)
(1)
De Blasi Marlena (1952- )
(1)
Domaradzka Violetta
(1)
Domański Henryk (1952- )
(1)
Donigiewicz Ewa
(1)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(1)
Duława Michał
(1)
Dymek Marta
(1)
Dziurska Katarzyna (1988- )
(1)
Dębski Henryk (1936-1992)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(33)
2010 - 2019
(142)
2000 - 2009
(29)
1990 - 1999
(4)
1980 - 1989
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(178)
1901-2000
(18)
1989-2000
(10)
1945-1989
(7)
Kraj wydania
Polska
(210)
Niemcy
(1)
Język
polski
(205)
Odbiorca
6-8 lat
(13)
Dzieci
(13)
9-13 lat
(10)
Młodzież
(5)
0-5 lat
(2)
14-17 lat
(1)
Chorzy
(1)
Cukrzycy
(1)
Dorośli
(1)
Rodzice
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(27)
Literatura amerykańska
(10)
Literatura niemiecka
(3)
Literatura angielska
(2)
Literatura włoska
(2)
Literatura francuska
(1)
Literatura irlandzka
(1)
Literatura kanadyjska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(41)
Kucharstwo
(29)
Odżywianie
(29)
Kulinaria
(23)
Dietetyka
(13)
Potrawy dietetyczne
(13)
Regionalizm
(11)
Kuchnia wegańska
(10)
Kuchnia polska
(9)
Kuchnia regionalna
(8)
Potrawy dla dzieci
(8)
Zdrowy styl życia
(8)
Weganizm
(7)
Dieta oczyszczająca
(6)
Etnografia
(6)
Koktajle
(6)
Dzieci
(5)
Gospodarstwo domowe
(5)
Gotowanie
(5)
Insulinooporność
(5)
Kuchnia wegetariańska
(5)
Leczenie dietą
(5)
Medycyna niekonwencjonalna
(5)
Życie codzienne
(5)
Choroba Hashimoto
(4)
Ciąża
(4)
Higiena
(4)
Kobieta
(4)
Kuchnia włoska
(4)
Kultura stołu
(4)
Obyczaje i zwyczaje
(4)
Przyjaźń
(4)
Żywność wegańska
(4)
Bourdain, Anthony (1956-2018)
(3)
Dieta odchudzająca
(3)
Dieta owocowo-warzywna
(3)
Kobieta ciężarna
(3)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(3)
Kucharze
(3)
Kuchnia kujawska
(3)
Odporność
(3)
Otyłość
(3)
Przyprawy
(3)
Rodzina
(3)
Rośliny lekarskie
(3)
Soki
(3)
Zdrowe żywienie
(3)
Żywność
(3)
Ajurweda
(2)
Chleb
(2)
Ciasta
(2)
Cukrzyca
(2)
Desery
(2)
Dieta
(2)
Dieta bezglutenowa
(2)
Dieta bezmleczna
(2)
Dieta cukrzycowa
(2)
Ekologiczny styl życia
(2)
Gimnastyka
(2)
Indeks glikemiczny
(2)
Leczenie
(2)
Leczenie żywieniowe
(2)
Odchudzanie
(2)
Podróże
(2)
Potrawy szybkie i łatwe
(2)
Potrawy świąteczne
(2)
Przetwory owocowo-warzywne
(2)
Przyjęcia młodzieżowe
(2)
Przyjęcia okolicznościowe
(2)
Rośliny
(2)
Sportowcy
(2)
Warzywa
(2)
Wegetarianizm
(2)
Ziołolecznictwo
(2)
Ćwierczakiewiczowa, Lucyna (1829-1901)
(2)
Żywność bezlaktozowa
(2)
Afrodyzjaki
(1)
Amerykanie za granicą
(1)
Anglicy
(1)
Antybiotyki
(1)
Bakken, Christopher (1967- )
(1)
Bary (lokale gastronomiczne)
(1)
Biegacze (sportowcy)
(1)
Borelioza
(1)
Choroby autoimmunologiczne
(1)
Choroby ludzi
(1)
Choroby tarczycy
(1)
Chorzy na nowotwory
(1)
Cukier
(1)
Czekolada
(1)
Dekoracja potraw
(1)
Dieta FODMAP
(1)
Dieta Haya
(1)
Dieta bez pszenicy
(1)
Dieta fleksitariańska
(1)
Dieta koktajlowa
(1)
Dieta lekkostrawna
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dieta paleo
(1)
Dieta spalająca tłuszcz
(1)
Temat: czas
2001-
(17)
1901-2000
(5)
1801-1900
(4)
1989-2000
(3)
1-100
(1)
1101-1200
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1945-1989
(1)
401-500
(1)
501-600
(1)
801-900
(1)
Temat: miejsce
Polska
(7)
Kujawy
(6)
Stany Zjednoczone (USA)
(2)
Włocławek (woj. kujawsko-pomorskie ; okolice)
(2)
Alabama (Stany Zjednoczone ; stan)
(1)
Finlandia
(1)
Francja
(1)
Grecja
(1)
Irlandia
(1)
Lubawa (woj. warmińsko-mazurskie, pow. iławski, gm. Lubawa ; okolice)
(1)
Marche (Włochy)
(1)
Neapol (Włochy)
(1)
Nowy Jork (Stany Zjednoczone)
(1)
Ojców (woj. małopolskie, pow. krakowski, gm. Skała)
(1)
Pomorze
(1)
Serbia
(1)
Stany Zjednoczone (część południowa)
(1)
Toruń (woj. kujawsko-pomorskie ; okolice)
(1)
Toskania (Włochy)
(1)
Umbria (Włochy)
(1)
Województwo kujawsko-pomorskie (1999- )
(1)
Włochy
(1)
Włocławek (woj. kujawsko-pomorskie)
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(116)
Poradnik
(92)
Książka kucharska
(72)
Publikacja bogato ilustrowana
(39)
Powieść obyczajowa
(8)
Pamiętniki i wspomnienia
(6)
Powieść
(5)
Opracowanie
(4)
Wydawnictwa popularne
(4)
Reportaż
(3)
Biografia
(2)
Kryminał
(2)
Książki dla małych dzieci
(2)
Publikacje dla dzieci
(2)
Relacja z podróży
(2)
Wiersze
(2)
Wywiad dziennikarski
(2)
Antologia
(1)
Autobiografia
(1)
Elementarz
(1)
Encyklopedia
(1)
Jadłospis
(1)
Książki kucharskie
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Powieść biograficzna
(1)
Powieść przygodowa
(1)
Publicystyka
(1)
Wydawnictwa dla dzieci
(1)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(192)
Medycyna i zdrowie
(58)
Styl życia, moda i uroda
(14)
Hobby i czas wolny
(6)
Historia
(5)
Podróże i turystyka
(5)
Socjologia i społeczeństwo
(5)
Etnologia i antropologia kulturowa
(3)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(2)
Rozwój osobisty
(2)
Dom i ogród
(1)
Edukacja i pedagogika
(1)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Kultura fizyczna i sport
(1)
Literaturoznawstwo
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Psychologia
(1)
212 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Dieta w insulinooporności / Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska. - Wydanie I. - Łódź : Feeria Wydawnictwo - Wydawnictwo JK, 2021. - 364 strony : ilustracje, fotografie ; 21 cm.
Na okładce: Menu na 4 miesiące.
Druga książka specjalistki w dziedzinie insulinooporności Dominiki Musiałowskiej napisana we współpracy ze znaną dietetyczką Magdaleną Makarowską. Vademecum, czyli w skrócie wszystko, co musisz wiedzieć na temat insulinooporności. Menu na 4 miesiące z ciekawymi, prostymi i pysznymi przepisami. Insulinooporność, czyli obniżona wrażliwość organizmu na działanie insuliny, może dotyczyć każdego z nas, niezależnie od wieku, płci, miejsca zamieszkania czy wagi. Coraz częściej dotyka osób młodych i aktywnych oraz dzieci. Jest to jednak zjawisko, które budzi wiele wątpliwości nie tylko wśród pacjentów, lecz także wśród specjalistów. Co do jednego wszyscy są zgodni: zdrowy styl życia jest podstawą zarówno profilaktyki, jak i leczenia insulinooporności. Ogromne znaczenie w zmianie stylu życia na zdrowszy ma TO, CO JEMY. Brzmi groźnie? Nic bardziej mylnego. Dieta dla osób z insulinoopornością wcale nie musi być restrykcyjna, nudna i pełna wyrzeczeń. Zapraszamy na ekscytującą wyprawę do kuchni smacznej, prostej i zdrowej, w którą może się wybrać cała rodzina! Stosując się do zawartych tu wskazówek dietetycznych i dotyczących codziennej aktywności fizycznej, poczujesz przypływ energii i chęci do życia. W książce oprócz przepisów na cztery miesiące czeka na Ciebie również niespodzianka: VADEMECUM dla insulinoopornych, czyli zbiór odpowiedzi na pytania, które najczęściej zadają osoby zmagające się z tą chorobą.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
„5 zdrowych nawyków” to przełomowy poradnik, który pomógł tysiącom ludzi wrócić do zdrowia. Napisany lekko i przystępnie wyjaśnia, jak łatwo wyrobić dobre codzienne nawyki, nabrać energii i zmienić sposób postrzegania siebie [wydawca].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W poradniku podajemy przepisy na potrawy o niskim IG. Bardzo przydatna jest tabela zawierająca wartości indeksu glikemicznego poszczególnych produktów. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 (ul. Dziewińska 17)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jem zdrowo i strzelam gole! : ulubione przepisy gwiazd futbolu. - Gdańsk : Wydawnictwo EneDueRabe, 2009. - 89 stron : ilustracje kolorowe ; 22x22 cm.
Książka przygotowana praez UEFA we współpracy z World Heart Federation oraz Komisją Europejską.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Dziecięca (ul. Kapitulna 22a)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 p.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Stanowi część 4 cyklu, część 1 pt.: Śledztwo od kuchni.
Zagrażająca życiu skłonność do łakoci zmusza wdowę po aptekarzu do ćwiczeń fizycznych. Z pomocą przychodzi jej znajoma siostra zakonna, miłośniczka nordic walking. W trakcie jednego z treningów, w samym sercu Ojcowa, natrafiają na miejsce zbrodni. Jednak nie ma tam ciała… To kolejna czytelnicza uczta, na którą Karolina Morawiecka (autorka)zaprasza wraz z Karoliną Morawiecką (bohaterką)! [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 (ul. Dziewińska 17)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.162.1-3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Druga po bestsellerowej "Diecie bez pszenicy" książka doktora Williama Davisa, pogromcy otyłości i chorób związanych ze spożywaniem złych zbóż to książka kucharska zawierająca przepisy na dania bez pszenicy oraz szerokie komentarze na temat życia bez pszenicy, a także sylwetki osób, które odrzuciły pszenicę, schudły i wyzdrowiały. W książce znajduje się 150 inspirujących przepisów, które pomogą w pozbyciu się pszennego brzucha i utrzymaniu niższej wagi! Są tu receptury na energetyzujące śniadania, zaspokajające głód posiłki południowe, apetyczne rodzinne obiady i pyszne słodkie wypieki na deser. A wszystko bez użycia pszenicy i bez glutenu! Poza przepisami, do których będzie się powracać wielokrotnie, autor zamieścił porady dotyczące gotowania i wymiany składników, a także wskazówki odnośnie do zakupów i organizacji spiżarni. Wszystko to pozwoli każdemu tworzyć bezpszenne wersje ulubionych dań i wypieków – ciast, placków, chleba, z których, jak się okazuje, wcale nie trzeba rezygnować! [nota wydawcy]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 (ul. Dziewińska 17)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Toruńska 87)
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 64
Filia nr 6 (ul. Żytnia 66/68)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy wiesz ile masz w mieszkaniu najróżniejszych środków do szorowania, płynów do czyszczenia, tabletek, proszków do prania, jak również kremów, balsamów, mydeł, szamponów i innych produktów kosmetycznych, higienicznych i czyszczących? Średnio w każdym domu jest ich od 40 do 60. Dzięki tej książce poznasz alternatywę dla każdego z nich. Wystarczy, że kupisz 5 składników: sodę oczyszczoną, sodę (do prania), ocet, kwas cytrynowy i szare mydło, a samodzielnie stworzysz z nich różnego rodzaju środki do zastosowania w domu, ogrodzie, kuchni. A najlepsze jest to, że są one niezwykle tanie i wszędzie dostępne. 300 zastosowań dla domu, ogrodu i ciała.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kebab w Polsce to najpopularniejszy rodzaj tak zwanego fast-foodu – co najmniej jedna trzecia wszystkich restauracji w Polsce oferuje potrawy kebabopodobne. Jak wygląda świat polskiego kebaba? Krystian Nowak pojechał w Polskę się tego dowiedzieć. Bardzo smaczny reportaż nie tylko dla fanów ciętego mięsa w cienkiej picie. Książka zilustrowana została zdjęciami Jakuba Szafrańskiego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 11 (ul. Łęgska 28)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-92 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Kuchnia Lidla.pl)
Na książce brak ISBN.
Na okładce : kompedium wiedzy o zdrowej kuchni i nowoczesnych trendach żywieniowych wraz z 75 przepisami.
W książce "Jeść zdrowiej" postaraliśmy się zebrać wszystkie najważniejsze, najbardziej aktualne informacje na temat zdrowych produktów, ich właściwości odżywczych i zastosowania, popularnych diet i nowych zaleceń żywieniowych. Stworzyliśmy kompendium wiedzy uzupełnione aż o 75 przepisów na dania zgodne z pięcioma trendami żywieniowymi. Znajdziecie tu pomysły na przekąski, obiady, desery, a także na świąteczne potrawy wegetariańskie, wegańskie, fit, bez laktozy i bez glutenu. Przy tworzeniu przepisów do tej książki ich autorzy, Daria Ładocha i Karol Okrasa (gościnnie), współpracowali z dietetykiem [nota wydawcy].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Filia nr 6 (ul. Żytnia 66/68)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dolce Vita / Cathy Rogers & Jason Gibb ; [tłumaczenie Maciej Orkan-Łęcki]. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2013. - 334, [2] strony, [8] stron tablic : ilustracje (w tym kolorowe) ; 20 cm.
Tytuł oryginału: "The dolce vita diaries" 2009. Na okładce podtytuł : opowieść o oliwnym gaju we Włoszech.
Nie wiedzieli nic o Włoszech i nikogo tam nie znali, ale uwielbiali oliwę i przygody. Cathy i Jason rezygnują z dobrze płatnej pracy producentów telewizyjnych w Los Angeles. Wraz z roczną córeczką wyruszają w podróż ku nowemu życiu we Włoszech. By zrealizować życiowe marzenie, kupują zaniedbany gaj oliwny w malowniczym Loro Piceno i z każdym dniem ich życie nabiera włoskiego smaku. Jak przekonają miejscowego policjanta, że mieszkają tu już na stałe, choć w domu nie ma wody ani prądu? Czy poradzą sobie z zabawną ekipą robotników-lekkoduchów? Czy zniechęcą sąsiada do kłusowania w ich ogrodzie? Dolce Vita to nie jest tradycyjna opowieść o zachodach słońca nad Morzem Śródziemnym czy odbudowie zrujnowanego domu. To odświeżająco szczera opowieść o tym, co się dzieje, kiedy człowiek rzuca się w nieznane, a życie na pustkowiu tylko wzmaga pragnienie powrotu do miasta. Dowcipnie napisana, urocza opowieść, która ukazuje początki życia w obcym kraju bez otoczki romantyzmu. Dolce Vita to prawdziwa oliwkowa epopeja. Pod koniec tej opowieści czytelnik będzie wiedział znacznie więcej o oliwie, zatęskni do Włoch, poczuje głód i nie będzie chciał się rozstać z Cathy i Jasonem. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 (ul. Dziewińska 17)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929A/Z (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929A/Z (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadłonomia po polsku / Marta Dymek ; [ilustracje Ola Niepsuj]. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2020. - 279, [1] strona : fotografie ; 29 cm.
Marta Dymek jest autorką bloga Jadłonomia.
Koniec z długimi listami trudno dostępnych składników. Dość rezygnacji z ulubionych, tradycyjnych smaków. "Jadłonomia po polsku" pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć - jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu czekając na nowalijki trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę. Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne. W końcu wiadomo, dlaczego latem do rosołu warto wrzucić bób, jak zrobić rewolucyjny pasztet bez pieczenia i czemu w bigosie tak dobrze smakuje kilka kawałków słodkiej dyni. A przede wszystkim: jak gotować roślinnie po polsku, czyli po naszemu - w zgodzie z naszymi smakami, chęciami, możliwościami. [nota wydawcy]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Filia nr 2 (ul. Dziewińska 17)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Magda : autobiografia Magdy Gessler / Magda Gessler, Dominik Linowski. - [Warszawa] : 5WHY Promotion, copyright 2021. - 350 stron : fotografie ; 22 cm.
Fascynująca opowieść o życiu absolutnej królowej polskiej gastronomii i jednej z najbardziej znanych i wpływowych Polek. Szczera i dotychczas nieznana historia, z której dowiadujemy się jak długą i krętą drogę musiała przejść bohaterka, aby być tu, gdzie jest obecnie. Autorzy zabierają czytelnika w niezwykle emocjonalną podróż, gdzie szczęście miesza się samotnością, zaufanie i wiara z naiwnością, a los bywa równie łaskawy co okrutny. Opowieść o niezwykłej sile, wierze we własne możliwości i ciekawości świata, która pozwala sięgać po marzenia! [nota wydawcy]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 (ul. Dziewińska 17)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929A/Z (1 egz.)
Filia nr 6 (ul. Żytnia 66/68)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 929A/Z (1 egz.)
Filia nr 8 (ul. Olszowa 9)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 929A/Z (1 egz.)
Filia nr 11 (ul. Łęgska 28)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 929A/Z (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wirusy, bakterie, smog, stres, antybiotyki i zła dieta sprawiają, że równowaga mikroflory jelitowej ulega zaburzeniu. To zaś prowadzi do otyłości i innych problemów zdrowotnych, takich jak infekcje wirusowe i ogólne osłabienie odporności. Co ważne, coraz więcej badań potwierdza związek między dietą, stanem jelit a depresją. Nieocenioną rolę w ochronie naszego organizmu pełnią prebiotyki i probiotyki. Czym są? Jak skutecznie je dobrać i wprowadzić do diety? Które najlepiej działają w postaci naturalnej, a które należy suplementować? [nota wydawcy]
Książka zawiera kompletny plan odbudowy jelit oraz przepisy na pyszne, proste pro- i prebiotyczne dania pełne warzyw. Dzięki nim pozbędziesz się zbędnych kilogramów, zwalczysz wirusy i infekcje, a przede wszystkim zmniejszy się ryzyko chorób układu krążenia i nowotworów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 6 (ul. Żytnia 66/68)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Filia nr 10 (ul. Kościelna 2)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia RAW : surowo znaczy zdrowo / Katarzyna Gubała, Zbigniew Bańkowski. - Ryki : Wydawnictwo Figaro, [brak roku]. - 190, [2] strony : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Na okładce: 80 najlepszych przepisów dla surojadków.
Dla kogo jest ta książka? Dla fanów zdrowej kuchni. Dla entuzjastów nieprzetworzonej żywności. Dla każdego, kto lubi pić świeżo wyciskane soki. Dla poszukujących zdrowych alternatyw w kuchni. Dla entuzjastów zielonej energii! Dla tych co kochają naturę i dbają o zdrowy styl życia. Dla osób, które chcą oczyścić swój organizm. Dla tych, którzy chcą spróbować swoich sił w surowej kuchni. Napisaliśmy i ugotowaliśmy tę książkę z potrzeby serca. Każdego dnia spotykamy na swojej drodze ludzi, którzy chcą zmienić swoje przyzwyczajenia żywieniowe i zacząć zdrowiej żyć. To dla Was jest ta książka Kochani! Nie ważne ile masz lat i gdzie mieszkasz. Ważne, że chcesz zmienić swoją dietę i stać się zdrowszym człowiekiem. Poszukujesz, tak jak i my poszukiwaliśmy na swojej drodze najlepszego jadłospisu dla naszego organizmu. Chcemy podzielić się z Tobą tą wiedzą i doświadczeniem. Przyjmij z naszych rąk tę książkę stworzoną, aby pomagać Ci odnaleźć się w surowej kuchni. Poprowadzimy Cię krok po kroku przez poszczególne dania, byś w pełni mógł cieszyć się nieprzetworzoną żywnością [wydawca].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na marne / Marta Sapała. - Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2019. - 284 [4] strony ; 22 cm
(Reportaż)
Mówi się, że z roku na rok marnujemy coraz więcej żywności, a w śmietnikach lądują kilogramy resztek, które mogłyby stanowić pełnowartościowe pożywienie. Wyrzucamy to, co wydaje nam się niejadalne: sterty ziemniaczanych obierków, dziesiątki suchych kromek chleba, resztki jogurtu zalegające na dnie plastikowych kubeczków, obite jabłka, opakowania z przeterminowanym makaronem, którego nie zdążyliśmy ugotować. Ale czy na pewno marnotrawstwo żywieniowe rośnie w tak szybkim tempie, jak straszą nas media? Marta Sapała postanowiła zbadać ten temat. Rozmawia z ludźmi, którzy żywią się tym, co znajdą w śmietnikach, zagląda do kompostowników i kuchennych szafek swoich rozmówców, szpera w kontenerach przy dyskontach spożywczych, oddaje głos ludziom bez domu i tym, którzy oszczędzanie mają we krwi. Odwiedza miejsca, w których powstaje żywność, i te, w których kończy się jej droga. Zagląda do magazynów w supermarketach i bankach żywności. Ludzkie portrety splata ze statystykami i opiniami ekspertów. Nie boi się również podawać w wątpliwość powtarzanych w mediach obiegowych opinii dotyczących marnotrawstwa. „Na marne” to zbiór reportaży o naszych codziennych nawykach i doskonała lekcja odpowiedzialnej konsumpcji [wydawca].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 308 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Finlandia to nie tylko sielska, szczęśliwa kraina przykryta ślicznym białym puchem. Zachwycamy się pięknem tutejszej przyrody, a Finów cenimy za spokój, racjonalizm i pragmatyzm, które ułatwiają codzienne życie. Wbrew stereotypom Finowie obdarzeni się niebanalnym poczuciem humoru i lubią śmiać się z siebie. Ich sisu nie jest jedynie ładnie opakowanym „sposobem na szczęście” w postaci leniwego popołudnia z kubkiem kakao. Sisu to nic „w sam raz” – to świadomość, że jeżeli nie będziesz uparcie dążyć do celu, to nic z tego nie wyjdzie. Wraz z autorką bloga „Fińskie smaki” przyjrzyj się z bliska kontrastom rządzącym w tym niezwykle zróżnicowanym, wielowarstwowym społeczeństwie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 9 (ul. Sielska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 91 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929A/Z (1 egz.)
Filia nr 10 (ul. Kościelna 2)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929A/Z (1 egz.)
Książka
W koszyku
Biblia smakoszy i erudytów, czyli rozmowy o literaturze i kuchni. Co jada szatan u Bułhakowa? Jak gotuje Julian Barnes? Czy przy politycznych dysputach lepiej sprawdza się piwo smichovskie Jaroslava Haška, a może czerwone wino Rolanda Barthes’a? Upodobania kulinarne tajnych agentów, zarówno u Iana Fleminga, jak i Umberto Eco, mogą zadziwić. Za to postacie Hrabala hołdują raczej tradycyjnym przysmakom. Ernest Hemingway i Francis Scott Fitzgerald dzielą się pulardą z truflami, Charles Dickens je ostrygi od ulicznego sprzedawcy, a Miguel de Cervantes i Jan Potocki wspólnie podziwiają kastylijskie duszone mięso z warzywami. Po siedmiu latach prowadzenia kultowej "Drogi przez mąkę", Łukasz Modelski wybrał 50 najbardziej literackich spośród przeprowadzonych rozmów, nadając nowy sens pojęciu "literatura dla kucharek". Na końcu każdej z nich znaleźć można przepis na najważniejsze z omawianych dań. Łukasz Modelski – mediewista z wykształcenia i dziennikarz z zawodu. Studiował w Warszawie, Poitiers i Paryżu. Lubi jeść i pić – czyni to zawodowo. Pisuje felietony do "Czasu Wina", prowadzi literacko-kulinarną "Drogę przez mąkę" w radiowej Dwójce i rozmawia z szefami kuchni na świecie. Autor "Dziewczyn wojennych", "Fotobiografii PRL", "Kuchni na plebanii" i "Piątego smaku. Rozmów przy jedzeniu". [nota wydawcy]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821(091) (1 egz.)
Filia nr 11 (ul. Łęgska 28)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821(091) (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej