Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(150)
Forma i typ
Książki
(150)
Publikacje dydaktyczne
(53)
Poradniki i przewodniki
(19)
Proza
(10)
Publikacje popularnonaukowe
(10)
Publikacje naukowe
(4)
Komiksy i książki obrazkowe
(3)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Poezja
(2)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Publikacje informacyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(184)
wypożyczone
(11)
nieokreślona
(6)
tylko na miejscu
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
(106)
Czytelnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
(3)
Filia Dziecięca (ul. Kapitulna 22a)
(5)
Filia nr 1 (ul. Grodzka 2f)
(8)
Filia nr 2 (ul. Dziewińska 17)
(11)
Filia nr 3 (ul. Toruńska 87)
(13)
Filia nr 6 (ul. Żytnia 66/68)
(21)
Filia nr 8 (ul. Olszowa 9)
(10)
Filia nr 9 (ul. Sielska 6)
(4)
Filia nr 10 (ul. Kościelna 2)
(7)
Filia nr 11 (ul. Łęgska 28)
(11)
Strefa Dziecka (ul. Warszawska 11/13)
(4)
Autor
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(5)
Gumowska Irena (1912-1991)
(4)
Kączkowski Jerzy (1925-2004)
(4)
Skrodzka Zdzisława
(4)
Staroszczyk Hanna
(4)
Kunachowicz Hanna
(3)
Adamczyk Andrzej (1954- )
(2)
Aleksandrowicz Julian (1908-1988)
(2)
Bartnik Jan
(2)
Bednarski Włodzimierz
(2)
Drewniak Emil
(2)
Drewniak Teresa
(2)
Gawęcki Jan (1944- )
(2)
Jeleń Henryk (1962- )
(2)
Kasperek Marian
(2)
Lempka Aleksander (1913-1989)
(2)
Malinowski Janusz
(2)
Molski Marcin
(2)
Newecka-Ernst Beata
(2)
Nikonorow Maksym (1913-1985)
(2)
Okrasa Karol (1978- )
(2)
Piekarska Janina
(2)
Pijanowski Eugeniusz
(2)
Pokora Mirosław (1931-2006)
(2)
Prończuk Andrzej
(2)
Reps Arnold
(2)
Sikora Tadeusz
(2)
Szewczyński Jerzy
(2)
Tylingo Robert
(2)
Wyszomirska Teresa
(2)
Wąsik Tomasz (1972- )
(2)
Łoś-Kuczera Maria
(2)
Ślusarska Justyna
(2)
Adamczak Marek (nauki rolnicze)
(1)
Aker Rupert
(1)
Almodovar Miguel Angel
(1)
Amarowicz Ryszard
(1)
Anderson Lena
(1)
Astley Neville
(1)
Auquier Marie-Andrée
(1)
Baker Mark (1959- )
(1)
Baraniak Barbara (1944- )
(1)
Barone Caterina
(1)
Bartoszek-Pączkowska Agnieszka
(1)
Beaumont Émilie (1948- )
(1)
Beloveškin Andrej
(1)
Benda Bogumiła
(1)
Beń Halina
(1)
Bielicka Emilia
(1)
Bijok Barbara
(1)
Bijok Franciszek
(1)
Bischofberger Conny
(1)
Blondin Greg (1981- )
(1)
Bolzoni Luciana
(1)
Bone Emily
(1)
Bonenberg Krystyna
(1)
Boruch Mieczysław
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Bouet Marie-Laure
(1)
Briffa John
(1)
Budzyński Franciszek ( -2002)
(1)
Burbianka Maria
(1)
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(1)
Byra Agata
(1)
Błaszczak Agnieszka (tłumacz)
(1)
Caparrós Martín (1957- )
(1)
Carper Jean
(1)
Caruso Giorgia
(1)
Chmielewska Joanna (1932-2013)
(1)
Chmielewska Joanna (1932-2013). Królowa polskiego kryminału
(1)
Chmielowski Leszek
(1)
Chotomska Wanda (1929-2017)
(1)
Chuchlowa Jadwiga
(1)
Chudzik Małgorzata
(1)
Chwiej Mieczysław
(1)
Clement Peter
(1)
Cybulska Barbara (1939- )
(1)
Cyprys Joanna
(1)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Czerny Zofia
(1)
D'Adamo James
(1)
Damicz Władysław
(1)
Daniel-Schuwald Grażyna
(1)
Davidek Jiri
(1)
Dawid (1969- )
(1)
Dawidowicz Aleksander (1919- )
(1)
Domagała Dorota
(1)
Doraczyńska Magdalena
(1)
Drzazga Bohdan
(1)
Dziubak Emilia (1982- )
(1)
Dąbrowski Kazimierz (technologia żywności)
(1)
Elford Sally
(1)
Elmadfa Ibrahim
(1)
Fontana Martina
(1)
Gasik Anna
(1)
Gawrońska Karolina
(1)
Gerer Reinhard
(1)
Giedrowicz Martyna
(1)
Gospodarek Tadeusz
(1)
Grabowska Ewa
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(17)
2010 - 2019
(37)
2000 - 2009
(20)
1990 - 1999
(23)
1980 - 1989
(25)
1970 - 1979
(24)
1960 - 1969
(3)
1940 - 1949
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(50)
1901-2000
(3)
1989-2000
(3)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(150)
Język
polski
(150)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(31)
Studenci
(29)
Dzieci
(19)
6-8 lat
(15)
0-5 lat
(12)
Szkolnictwo wyższe
(4)
Szkolnictwo zawodowe
(3)
9-13 lat
(2)
Gimnazja
(1)
Szkoły podstawowe
(1)
Szkoły ponadgimnazjalne
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(13)
Literatura francuska
(5)
Literatura amerykańska
(2)
Literatura niemiecka
(2)
Literatura norweska
(1)
Literatura szwedzka
(1)
Temat
Żywność
(124)
Odżywianie
(29)
Higiena
(23)
Technologia
(21)
Dietetyka
(10)
Zdrowe odżywianie
(9)
Kucharstwo
(7)
Przemysł rolno-spożywczy
(7)
Żywność ekologiczna
(7)
Warzywa
(6)
Gospodarka
(5)
Biochemia
(4)
Ekologia
(4)
Gospodarka żywnościowa
(4)
Handel
(4)
Kuchnia wegańska
(4)
Marnotrawstwo żywności
(4)
Pieczenie (obróbka termiczna żywności)
(4)
Produkcja żywności
(4)
Żywność wegańska
(4)
Chemia analityczna
(3)
Choroby
(3)
Głód
(3)
Jedzenie (czynność)
(3)
Opakowania
(3)
Owoce
(3)
Przemysł
(3)
Środowisko człowieka
(3)
Białko
(2)
Biotechnologia
(2)
Bohm, Bogumił Ferdynand (1781-1847)
(2)
Bohm, Ludwik Wilhelm (1783-1838)
(2)
Dziewczęta
(2)
Ekologiczny styl życia
(2)
Gospodarstwo ekologiczne
(2)
Gotowanie
(2)
Historia
(2)
Kosmetologia
(2)
Mikrobiologia
(2)
Oszczędność
(2)
Produkty ekologiczne
(2)
Przemysł spożywczy
(2)
Przetwory owocowo-warzywne
(2)
Regionalizm
(2)
Sport
(2)
Suplementy diety
(2)
Systemy informatyczne
(2)
Tłuszcze
(2)
Urządzenia
(2)
Weganizm
(2)
Witaminy
(2)
Wypadki
(2)
Zarządzanie
(2)
Zdrowy styl życia
(2)
Żywność bezlaktozowa
(2)
Alergia pokarmowa
(1)
Alergie
(1)
Architekci
(1)
Bakterie
(1)
Bary (lokale gastronomiczne)
(1)
Białko spożywcze
(1)
Chleb
(1)
Choroby mózgu
(1)
Chorzy
(1)
Ciąża
(1)
Cukier
(1)
Cukiernictwo
(1)
Cukry
(1)
Cukrzyca
(1)
DNA (kwas)
(1)
Desery
(1)
Detektywi amatorzy
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta bezmleczna
(1)
Dieta zgodna z grupą krwi
(1)
Dziadkowie i wnuki
(1)
Dzieci
(1)
Edukacja prozdrowotna
(1)
Edukacja żywieniowa
(1)
Epidemiologia
(1)
Firma (nazwa)
(1)
Fizykochemiczne metody badawcze
(1)
Freeganizm
(1)
Gastronomia
(1)
Genetyka
(1)
Gluten
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Głodówka lecznicza
(1)
Higiena społeczna
(1)
Insulinooporność
(1)
Interakcje leków
(1)
Jakość żywności
(1)
Kawa
(1)
Kawa (napój)
(1)
Kebab
(1)
Kiszenie żywności
(1)
Komunizm
(1)
Konsumenci (ekonomia)
(1)
Konsumpcja (ekonomia)
(1)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(1)
Temat: czas
1901-2000
(7)
2001-
(7)
1945-1989
(4)
1989-2000
(2)
Temat: miejsce
Polska
(7)
Włocławek (woj. kujawsko-pomorskie)
(2)
Kraje rozwijające się
(1)
Gatunek
Podręcznik
(49)
Poradnik
(15)
Książka kucharska
(10)
Opracowanie
(10)
Przepisy kulinarne
(9)
Opowiadania i nowele
(8)
Wydawnictwa popularne
(8)
Publikacja bogato ilustrowana
(7)
Książki dla małych dzieci
(5)
Tablice i wzory
(4)
Ćwiczenia i zadania
(4)
Publikacje dla dzieci
(3)
Komiks
(2)
Kryminał
(2)
Reportaż
(2)
Wiersze
(2)
Książka obrazkowa
(1)
Materiały konferencyjne
(1)
Powieść
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Reportaż argentyński
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(13)
Edukacja i pedagogika
(12)
Kulinaria
(11)
Rolnictwo i leśnictwo
(4)
Styl życia, moda i uroda
(4)
Chemia
(3)
Biologia
(2)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2)
Ochrona środowiska
(2)
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Fizyka i astronomia
(1)
Historia
(1)
150 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Data zmiany: 28.12.2021
Nowoczesna kosmetologia. 1, Detoksykacja, dieta, ruch / Marcin Molski. - Wydanie 1 - 2 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2015. - XIV, [2], 399, [1] strona, [8] stron tablic : ilustracje (w tym kolorowe) ; 24 cm.
Zrealizowano ze środków finansowych ANWIL S.A.
W jaki sposób pielęgnować urodę, aby równocześnie skutecznie dbać o zdrowie i dobre samopoczucie? Jak osiągnąć pożądany i długotrwały efekt kosmetyczny? Naukowo potwierdzone odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w dwutomowym kompendium nowoczesnej kosmetologii, stworzonym dla kosmetyczek, studentów kosmetologii i wszystkich zainteresowanych zdrowym stylem życia i pięknym wyglądem. W tomie 1 opisano: sposoby oczyszczania organizmu z toksyn, naturalne detoksykanty, rodzaje diet i ich wpływ na organizm, niezbędne, szkodliwe i kontrowersyjne składniki diety, znaczenie ruchu w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, typy masażu...[nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 616 Anwil (1 egz.)
Książka
W koszyku
Data zmiany: 27.12.2021
Zrealizowano ze środków finansowych ANWIL S.A.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 2 opisano: - witaminy; - rodniki, utleniacze i przeciwutleniacze; - nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego; - alergeny oraz mutagenne i rakotwórcze składniki żywności; - toksyny surowców żywnościowych; - dodatki do żywności i suplementy diety; - analizę oraz zasady zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej [wydawca].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66 Anwil (1 egz.)
Książka
W koszyku
Data zmiany: 13.12.2021
Badanie towarów spożywczych / Wiktor Kubiński, Mariusz Niekurzak, Ewa Kubińska-Jabcoń. - Wydanie I. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, copyright 2018. - 413, [1] strona : ilustracje, fotografie, wykresy ; 24 cm.
Zrealizowano ze środków finansowych ANWIL S.A.
Profesor AGH Wiktor Kubiński z zespołem naukowców przedstawia kolejną książkę z towaroznawstwa i badania towarów – tym razem praktyczne kompendium wiedzy dotyczące zastosowania metod badania towarów spożywczych. Obecna książka zawiera przegląd bardzo wielu metod badania takich towarów spożywczych, jak np.: -mięso, podroby i przetwory, -drób, jaja i przetwory, -tłuszcze roślinne i zwierzęce -warzywa i owoce czy -przetwory zbożowe. Publikacja kierowana jest przede wszystkim do studentów technologii żywności, towaroznawstwa czy inżynierii produkcji, ale również do praktyków – technologów, specjalistów ds. kontroli jakości itd. [wydawca]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66 Anwil (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Data zmiany: 01.10.2021
(Mądra Mysz ; 24)
W środku - okładki wszystkich książeczek z serii.
Mama ugotowała purée ziemniaczane ze szpinakiem. Zuzi nie smakuje takie jedzenie, więc razem ze swoim najlepszym przyjacielem Szymonem postanawiają upiec pizzę... Nowa przygoda Zuzi połączona z krótkim kursem gotowania dla wszystkich miłośników pizzy. [wydawca]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 8 (ul. Olszowa 9)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. N.p.1 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Data zmiany: 01.04.2021
Na okładce : Źródłowe materiały twórcy teorii o wpływie grupy krwi na sposób życia i odżywiania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Data zmiany: 04.03.2021
Zawiera: Liga Profesora Jot / scenariusz Rafał Skarżycki ; rysunki Tomasz Lew Leśniak. Superbohaterowie z ulicy Borówkowej / scenariusz Rafał Skarżycki ; rysunki Piotr Nowacki. Drużyna Witamin / scenariusz Maciej Jasiński ; rysunki Janusz Wyrzykowski.
Zdrowie dzieci jest najważniejsze, a najlepszym sposobem na jego utrzymanie jest prawidłowe odżywianie już od najmłodszych lat. Pragnąc wspomóc rodziców w zaplanowaniu zdrowej diety dla ich pociech i dla całej rodziny, wraz z Narodowym Centrum Edukacji Żywieniowej przygotowaliśmy wyjątkowy poradnik oparty na najnowszych badaniach i wskazaniach dietetycznych. Jak wiadomo, dzieci najlepiej uczą się przez zabawę, dlatego też do wszystkich bardzo ważnych informacji i porad specjalistów dołączyliśmy komiksy! Razem z całą rodziną odkrywajcie, jakie tajemnice kryje świat warzyw i owoców. Dobrej zabawy i smacznego!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia Dziecięca (ul. Kapitulna 22a)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. K (1 egz.)
Filia nr 8 (ul. Olszowa 9)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. K (1 egz.)
Filia nr 11 (ul. Łęgska 28)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. K (1 egz.)
Książka
W koszyku
Data zmiany: 18.11.2020
Jak wzmocnić odporność : dieta, styl życia, umysł, suplementy / Iwona Wierzbicka. - Wydanie I. - Warszawa : Wydawnictwo Zwierciadło Sp. z o.o., copyright 2020. - 447, [1] strona : fotografie ; 22 cm.
Kompendium wiedzy na temat zdrowego stylu życia i wzmacniania odporności. Proste i praktyczne sposoby na poprawę zdrowia i cieszenie się pełnią życia. Masz problemy ze zdrowiem, z cerą, włosami? Cierpisz na stany zapalne, choroby przewlekłe lub autoagresywne? Męczą cię alergie, astma albo zaburzenia hormonalne? Czujesz, że brakuje ci odporności? Chcesz poczuć się lepiej? Iwona Wierzbicka, dietetyk kliniczny z wieloletnią praktyką, namawia do powrotu do natury, zadbania o swoje ciało i umysł, stosowania właściwie dobranej diety i prowadzenia zdrowego stylu życia. Z poradnika dowiesz się m.in.: - jak styl życia wpływa na twoje zdrowie i samopoczucie, - co jeść i pić, by jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem, - jak zmienić swoje nawyki, by stale wzmacniać odporność organizmu, - jak być bliżej natury i z niej korzystać, - do czego i jak możesz wykorzystać suplementy. Zawarte w książce rady są łatwe do zastosowania i bezpieczne dla każdego, kto z nich skorzysta. Pomogą szybko usunąć wiele dolegliwości i przyczynią się do odczuwalnej poprawy komfortu życia [wydawca].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Toruńska 87)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Data zmiany: 20.10.2020
"Zdrowy mózg" to najnowsza książka dr. Stevena Masleya, autora bestsellerowych poradników medycznych. Tym razem Masley skupia się na tym, jakie skutki dla naszego mózgu ma podwyższony poziom cukru we krwi - od zaburzeń funkcji poznawczych do utraty pamięci. Współczesne dieta i styl życia sprawiają, że z roku na rok wzrasta liczba chorych na cukrzycę oraz osób zagrożonych demencją. Obydwa te problemy są ze sobą ściśle powiązane - ich występowanie to skutek wyborów życiowych, które prowadzą do zwiększenia odporności na insulinę. Wykorzystując najnowsze wyniki badań oraz lata doświadczeń z pacjentami, Steven Masley opracował program, który wskaże drogę do odzyskania kontroli nad własnym organizmem [wydawca].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Data zmiany: 22.07.2020
Na stronie tytułowej błędna nazwa współautora, prawidłowa: Suzann Kirschner-Brouns.
Jak wydłużyć swoje życie – najnowsza wiedza o zdrowym odżywianiu i poście leczniczym. Skuteczne terapie najczęstszych chorób przewlekłych. Nadwaga, cukrzyca, depresja, nadciśnienie, choroby skóry, reumatyzm… Choroby przewlekłe w siedemdziesięciu procentach spowodowane są niewłaściwym odżywianiem. Jedząc to, co dla nas dobre, i mądrze poszcząc, możemy uwolnić się od wielu dolegliwości, wzmocnić w organizmie procesy samonaprawcze i wydłużyć życie. Prof. dr Andreas Michalsen w swojej najnowszej książce mówi o dobroczynnych skutkach zdrowego żywienia oraz postu leczniczego. Opiera się na faktach, najnowszej wiedzy medycznej, własnej praktyce lekarskiej oraz historiach pacjentów. Proponuje skuteczne programy terapeutyczne do leczenia najczęstszych chorób przewlekłych [wydawca].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Data zmiany: 02.05.2020
Samotny banan / Sylwia Majcher ; zilustrowała Anna Ostapowicz. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Wydawnictwo Egmont Polska, 2020. - 31, [1] strona, [1] karta tablic : ilustracje ; 19 cm.
(Czytam Sobie : eko. Poziom 1, Składam Słowa)
(Edukacyjny Egmont)
Na straganie w pudełku leży samotny banan. Jest jeden i nie wygląda już doskonale. Nikt nie chce go kupić. Czy trafi na śmietnik? Składam słowa, pierwszy poziom serii "Czytam sobie", to wspaniały początek nauki czytania. Proste i zabawne historie są dziełem wybitnych polskich autorów. Opowiadania napisane są krótkimi zdaniami. Bardzo duża czcionka ułatwia czytanie, a zamieszczone po bokach stron wyrazy w ramkach służą do ćwiczenia głoskowania. Ilustracje najlepszych polskich twórców są harmonijnym uzupełnieniem czytanego tekstu. Forma książek zgodna jest z zaleceniami metodyków. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Strefa Dziecka (ul. Warszawska 11/13)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. N.p.1 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Data zmiany: 26.11.2019
Marnotrawstwo jest zjawiskiem bezpośrednio związanym z konsumpcją, globalizacją ekonomiczną, usuwaniem odpadów oraz użyciem pestycydów. Jest jednocześnie tak samo szkodliwe, jak i niezbędne do funkcjonowania i reprodukcji życia społecznego oraz systemu kapitalistycznego. Współistnienie tych dwóch przeciwnych wymiarów stanowi niesamowity paradoks, który potęguje rozwój oraz krytykę zjawiska marnotrawstwa w tym samym czasie. Społeczeństwo marnotrawców? to praca dokonująca imponującego wysiłku intelektualnego, aby ten paradoks wyeksponować. Jest to książka, która bada funkcje społeczne marnotrawstwa, a także równoległą proliferację krytyki tego zjawiska. Co więcej, monografia, badając te dwa aspekty, obejmuje w istocie wszystkie wątki związane z tym zjawiskiem. Ariel Modrzyk prowadzi czytelnika w szybkim, ale nienarzucającym się tempie po ścieżkach zazwyczaj pełnych uprzedzeń i normatywnych wskazówek – od tradycyjnych perspektyw filozoficznych na temat marnotrawstwa do współczesnych praktyk dzielenia terytorium w ramach zjawiska freeganizmuwu [wydawca].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Data zmiany: 30.10.2019
Kucharz Zdrowomir pomaga dzieciom w nabraniu dobrych nawyków żywieniowych. Opowiada, jak układać jadłospis, czego należy jeść najwięcej, czego mniej, a jakich potraw unikać, aby być silnym i zdrowym [wydawca].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 10 (ul. Kościelna 2)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 613 p.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Data zmiany: 11.09.2019
Biotechnologia żywności / praca zbiorowa pod redakcją Włodzimierza Bednarskiego i Arnolda Repsa. - Wydanie 2 zmienione - 1 dodruk (PWN) - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN SA, 2017. - 498 stron : ilustracje ; 24 cm.
Biotechnologia jest zaliczana do najintensywniej rozwijających się dyscyplin naukowych. Przewiduje się, że w nadchodzącym wieku będzie miała znaczący wpływ na zdrowie i długość życia człowieka. Oto książka, w której w sposób syntetyczny i kompletny przedstawiono najważniejsze osiągnięcia współczesnej biotechnologii żywności, a zwłaszcza:: otrzymywanie i stosowanie biokatalizatorów, np. kultur starterowych i enzymów w przemyśle mleczarskim, piwowarskim, spirytusowym, owocowo-warzywnym i mięsnym; zagadnienia związane z technologiami fermentacyjnymi; główne kierunki stosowania biokatalizy w modyfikacji składu, wartości żywieniowej, właściwości funkcjonalnych i organoleptycznych żywności; problemy związane z biotechnologią otrzymywania ważniejszych surowców, składników żywności oraz zagospodarowania produktów ubocznych i odpadów. Podręcznik ten jest znakomitym źródłem wiedzy dla studentów, nauczycieli akademickich i pracowników związanych z przemysłem spożywczym. [http://medbook.com.pl/].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 60 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 60 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Data zmiany: 27.08.2019
(Żyj Lepiej)
Na okładce : 20000 danych o wartościach odżywczych
Książka zawiera tabele kalorii i wartości odżywczych dla osób z cukrzycą, kamicą nerkową, dną (podagrą), wysokim ciśnieniem krwi, nadwagą i podwyższonym poziomem cholesterolu, a także dla osób uczulonych na nikiel i kwas salicylowy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 10 (ul. Kościelna 2)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Data zmiany: 16.07.2019
Na marne / Marta Sapała. - Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2019. - 284 [4] strony ; 22 cm
(Reportaż)
Mówi się, że z roku na rok marnujemy coraz więcej żywności, a w śmietnikach lądują kilogramy resztek, które mogłyby stanowić pełnowartościowe pożywienie. Wyrzucamy to, co wydaje nam się niejadalne: sterty ziemniaczanych obierków, dziesiątki suchych kromek chleba, resztki jogurtu zalegające na dnie plastikowych kubeczków, obite jabłka, opakowania z przeterminowanym makaronem, którego nie zdążyliśmy ugotować. Ale czy na pewno marnotrawstwo żywieniowe rośnie w tak szybkim tempie, jak straszą nas media? Marta Sapała postanowiła zbadać ten temat. Rozmawia z ludźmi, którzy żywią się tym, co znajdą w śmietnikach, zagląda do kompostowników i kuchennych szafek swoich rozmówców, szpera w kontenerach przy dyskontach spożywczych, oddaje głos ludziom bez domu i tym, którzy oszczędzanie mają we krwi. Odwiedza miejsca, w których powstaje żywność, i te, w których kończy się jej droga. Zagląda do magazynów w supermarketach i bankach żywności. Ludzkie portrety splata ze statystykami i opiniami ekspertów. Nie boi się również podawać w wątpliwość powtarzanych w mediach obiegowych opinii dotyczących marnotrawstwa. „Na marne” to zbiór reportaży o naszych codziennych nawykach i doskonała lekcja odpowiedzialnej konsumpcji [wydawca].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 308 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Data zmiany: 21.05.2019
Tytuł oryginału : Food Pfarmacy : Dramatic New Evidence That Food Is Your Best Medicine, 1988.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 10 (ul. Kościelna 2)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 8 (ul. Olszowa 9)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 p.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 616 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej