Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(150)
Forma i typ
Książki
(150)
Publikacje dydaktyczne
(53)
Poradniki i przewodniki
(19)
Proza
(10)
Publikacje popularnonaukowe
(10)
Publikacje naukowe
(4)
Komiksy i książki obrazkowe
(3)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Poezja
(2)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Publikacje informacyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(184)
wypożyczone
(10)
nieokreślona
(6)
tylko na miejscu
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
(106)
Czytelnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
(3)
Filia Dziecięca (ul. Kapitulna 22a)
(5)
Filia nr 1 (ul. Grodzka 2f)
(8)
Filia nr 2 (ul. Dziewińska 17)
(11)
Filia nr 3 (ul. Toruńska 87)
(13)
Filia nr 6 (ul. Żytnia 66/68)
(21)
Filia nr 8 (ul. Olszowa 9)
(9)
Filia nr 9 (ul. Sielska 6)
(4)
Filia nr 10 (ul. Kościelna 2)
(7)
Filia nr 11 (ul. Łęgska 28)
(11)
Strefa Dziecka (ul. Warszawska 11/13)
(4)
Autor
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(5)
Gumowska Irena (1912-1991)
(4)
Kączkowski Jerzy (1925-2004)
(4)
Skrodzka Zdzisława
(4)
Staroszczyk Hanna
(4)
Kunachowicz Hanna
(3)
Adamczyk Andrzej (1954- )
(2)
Aleksandrowicz Julian (1908-1988)
(2)
Bartnik Jan
(2)
Bednarski Włodzimierz
(2)
Drewniak Emil
(2)
Drewniak Teresa
(2)
Gawęcki Jan (1944- )
(2)
Jeleń Henryk (1962- )
(2)
Kasperek Marian
(2)
Lempka Aleksander (1913-1989)
(2)
Malinowski Janusz
(2)
Molski Marcin
(2)
Newecka-Ernst Beata
(2)
Nikonorow Maksym (1913-1985)
(2)
Okrasa Karol (1978- )
(2)
Piekarska Janina
(2)
Pijanowski Eugeniusz
(2)
Pokora Mirosław (1931-2006)
(2)
Prończuk Andrzej
(2)
Reps Arnold
(2)
Sikora Tadeusz
(2)
Szewczyński Jerzy
(2)
Tylingo Robert
(2)
Wyszomirska Teresa
(2)
Wąsik Tomasz (1972- )
(2)
Łoś-Kuczera Maria
(2)
Ślusarska Justyna
(2)
Adamczak Marek (nauki rolnicze)
(1)
Aker Rupert
(1)
Almodovar Miguel Angel
(1)
Amarowicz Ryszard
(1)
Anderson Lena
(1)
Astley Neville
(1)
Auquier Marie-Andrée
(1)
Baker Mark (1959- )
(1)
Baraniak Barbara (1944- )
(1)
Barone Caterina
(1)
Bartoszek-Pączkowska Agnieszka
(1)
Beaumont Émilie (1948- )
(1)
Beloveškin Andrej
(1)
Benda Bogumiła
(1)
Beń Halina
(1)
Bielicka Emilia
(1)
Bijok Barbara
(1)
Bijok Franciszek
(1)
Bischofberger Conny
(1)
Blondin Greg (1981- )
(1)
Bolzoni Luciana
(1)
Bone Emily
(1)
Bonenberg Krystyna
(1)
Boruch Mieczysław
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Bouet Marie-Laure
(1)
Briffa John
(1)
Budzyński Franciszek ( -2002)
(1)
Burbianka Maria
(1)
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(1)
Byra Agata
(1)
Błaszczak Agnieszka (tłumacz)
(1)
Caparrós Martín (1957- )
(1)
Carper Jean
(1)
Caruso Giorgia
(1)
Chmielewska Joanna (1932-2013)
(1)
Chmielewska Joanna (1932-2013). Królowa polskiego kryminału
(1)
Chmielowski Leszek
(1)
Chotomska Wanda (1929-2017)
(1)
Chuchlowa Jadwiga
(1)
Chudzik Małgorzata
(1)
Chwiej Mieczysław
(1)
Clement Peter
(1)
Cybulska Barbara (1939- )
(1)
Cyprys Joanna
(1)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Czerny Zofia
(1)
D'Adamo James
(1)
Damicz Władysław
(1)
Daniel-Schuwald Grażyna
(1)
Davidek Jiri
(1)
Dawid (1969- )
(1)
Dawidowicz Aleksander (1919- )
(1)
Domagała Dorota
(1)
Doraczyńska Magdalena
(1)
Drzazga Bohdan
(1)
Dziubak Emilia (1982- )
(1)
Dąbrowski Kazimierz (technologia żywności)
(1)
Elford Sally
(1)
Elmadfa Ibrahim
(1)
Fontana Martina
(1)
Gasik Anna
(1)
Gawrońska Karolina
(1)
Gerer Reinhard
(1)
Giedrowicz Martyna
(1)
Gospodarek Tadeusz
(1)
Grabowska Ewa
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(17)
2010 - 2019
(37)
2000 - 2009
(20)
1990 - 1999
(23)
1980 - 1989
(25)
1970 - 1979
(24)
1960 - 1969
(3)
1940 - 1949
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(50)
1901-2000
(3)
1989-2000
(3)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(150)
Język
polski
(150)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(31)
Studenci
(29)
Dzieci
(19)
6-8 lat
(15)
0-5 lat
(12)
Szkolnictwo wyższe
(4)
Szkolnictwo zawodowe
(3)
9-13 lat
(2)
Gimnazja
(1)
Szkoły podstawowe
(1)
Szkoły ponadgimnazjalne
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(13)
Literatura francuska
(5)
Literatura amerykańska
(2)
Literatura niemiecka
(2)
Literatura norweska
(1)
Literatura szwedzka
(1)
Temat
Żywność
(124)
Odżywianie
(29)
Higiena
(23)
Technologia
(21)
Dietetyka
(10)
Zdrowe odżywianie
(9)
Kucharstwo
(7)
Przemysł rolno-spożywczy
(7)
Żywność ekologiczna
(7)
Warzywa
(6)
Gospodarka
(5)
Biochemia
(4)
Ekologia
(4)
Gospodarka żywnościowa
(4)
Handel
(4)
Kuchnia wegańska
(4)
Marnotrawstwo żywności
(4)
Pieczenie (obróbka termiczna żywności)
(4)
Produkcja żywności
(4)
Żywność wegańska
(4)
Chemia analityczna
(3)
Choroby
(3)
Głód
(3)
Jedzenie (czynność)
(3)
Opakowania
(3)
Owoce
(3)
Przemysł
(3)
Środowisko człowieka
(3)
Białko
(2)
Biotechnologia
(2)
Bohm, Bogumił Ferdynand (1781-1847)
(2)
Bohm, Ludwik Wilhelm (1783-1838)
(2)
Dziewczęta
(2)
Ekologiczny styl życia
(2)
Gospodarstwo ekologiczne
(2)
Gotowanie
(2)
Historia
(2)
Kosmetologia
(2)
Mikrobiologia
(2)
Oszczędność
(2)
Produkty ekologiczne
(2)
Przemysł spożywczy
(2)
Przetwory owocowo-warzywne
(2)
Regionalizm
(2)
Sport
(2)
Suplementy diety
(2)
Systemy informatyczne
(2)
Tłuszcze
(2)
Urządzenia
(2)
Weganizm
(2)
Witaminy
(2)
Wypadki
(2)
Zarządzanie
(2)
Zdrowy styl życia
(2)
Żywność bezlaktozowa
(2)
Alergia pokarmowa
(1)
Alergie
(1)
Architekci
(1)
Bakterie
(1)
Bary (lokale gastronomiczne)
(1)
Białko spożywcze
(1)
Chleb
(1)
Choroby mózgu
(1)
Chorzy
(1)
Ciąża
(1)
Cukier
(1)
Cukiernictwo
(1)
Cukry
(1)
Cukrzyca
(1)
DNA (kwas)
(1)
Desery
(1)
Detektywi amatorzy
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta bezmleczna
(1)
Dieta zgodna z grupą krwi
(1)
Dziadkowie i wnuki
(1)
Dzieci
(1)
Edukacja prozdrowotna
(1)
Edukacja żywieniowa
(1)
Epidemiologia
(1)
Firma (nazwa)
(1)
Fizykochemiczne metody badawcze
(1)
Freeganizm
(1)
Gastronomia
(1)
Genetyka
(1)
Gluten
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Głodówka lecznicza
(1)
Higiena społeczna
(1)
Insulinooporność
(1)
Interakcje leków
(1)
Jakość żywności
(1)
Kawa
(1)
Kawa (napój)
(1)
Kebab
(1)
Kiszenie żywności
(1)
Komunizm
(1)
Konsumenci (ekonomia)
(1)
Konsumpcja (ekonomia)
(1)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(1)
Temat: czas
1901-2000
(7)
2001-
(7)
1945-1989
(4)
1989-2000
(2)
Temat: miejsce
Polska
(7)
Włocławek (woj. kujawsko-pomorskie)
(2)
Kraje rozwijające się
(1)
Gatunek
Podręcznik
(49)
Poradnik
(15)
Książka kucharska
(10)
Opracowanie
(10)
Przepisy kulinarne
(9)
Opowiadania i nowele
(8)
Wydawnictwa popularne
(8)
Publikacja bogato ilustrowana
(7)
Książki dla małych dzieci
(5)
Tablice i wzory
(4)
Ćwiczenia i zadania
(4)
Publikacje dla dzieci
(3)
Komiks
(2)
Kryminał
(2)
Reportaż
(2)
Wiersze
(2)
Książka obrazkowa
(1)
Materiały konferencyjne
(1)
Powieść
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Reportaż argentyński
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(13)
Edukacja i pedagogika
(12)
Kulinaria
(11)
Rolnictwo i leśnictwo
(4)
Styl życia, moda i uroda
(4)
Chemia
(3)
Biologia
(2)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2)
Ochrona środowiska
(2)
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Fizyka i astronomia
(1)
Historia
(1)
150 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Biotechnologia żywności / praca zbiorowa pod redakcją Włodzimierza Bednarskiego i Arnolda Repsa. - Wydanie 2 zmienione - 1 dodruk (PWN) - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN SA, 2017. - 498 stron : ilustracje ; 24 cm.
Biotechnologia jest zaliczana do najintensywniej rozwijających się dyscyplin naukowych. Przewiduje się, że w nadchodzącym wieku będzie miała znaczący wpływ na zdrowie i długość życia człowieka. Oto książka, w której w sposób syntetyczny i kompletny przedstawiono najważniejsze osiągnięcia współczesnej biotechnologii żywności, a zwłaszcza:: otrzymywanie i stosowanie biokatalizatorów, np. kultur starterowych i enzymów w przemyśle mleczarskim, piwowarskim, spirytusowym, owocowo-warzywnym i mięsnym; zagadnienia związane z technologiami fermentacyjnymi; główne kierunki stosowania biokatalizy w modyfikacji składu, wartości żywieniowej, właściwości funkcjonalnych i organoleptycznych żywności; problemy związane z biotechnologią otrzymywania ważniejszych surowców, składników żywności oraz zagospodarowania produktów ubocznych i odpadów. Podręcznik ten jest znakomitym źródłem wiedzy dla studentów, nauczycieli akademickich i pracowników związanych z przemysłem spożywczym. [http://medbook.com.pl/].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 60 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 60 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowa żywność / John Briffa ; tłumaczenie [z angielskiego] Barbara Zalewska. - Warszawa : "Bellona", 2000. - 112 strony : ilustracje kolorowe, wykresy ; 22 cm.
(Szlachetne Zdrowie)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 6 (ul. Żytnia 66/68)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Mikrobiologia żywności / Emil Drewniak, Teresa Drewniak. - Wydanie 7 poprawione - Warszawa : Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 1999. - 161, [1] strona : fotografie, rysunki, wykresy ; 21 cm.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 578/579 (1 egz.)
Filia nr 6 (ul. Żytnia 66/68)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 57 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Mikrobiologia żywności / Emil Drewniak, Teresa Drewniak. - Wydanie 12 uzupełnione. - Warszawa : Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 2007. - 179, [1] strona : ilustracje, fotografie, rysunki, wykresy ; 21 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Toruńska 87)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 57 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 66
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 6 (ul. Żytnia 66/68)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Potrawy jarskie i rybne / Krystyna Janik. - Wydanie 2. - Warszawa : "Watra", 1977. - 175, [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (2 egz.)
Filia nr 1 (ul. Grodzka 2f)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podstawy biochemii / Jerzy Kączkowski. - Wydanie 11. - Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 1996. - 352, [4] strony : rysunki, wykresy ; 24 cm.
(Podręczniki Akademickie. Przemysł Spożywczy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 577 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 66
Książka
W koszyku
Gospodarowanie środkami żywnościowymi / Helena Koprowska. - Warszawa : Zakład Wydawnictw CZSR, 1978. - 106, [2] strony : rysunki ; 16 cm.
(Biblioteczka Ośrodka "Nowoczesna Gospodyni")
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (2 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Podstawy fizjologii żywienia / Aleksander Szczygieł, Barbara Bułhak-Jachymczyk. - Wydanie 2. - Warszawa : Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, 1975. - XX, 576 stron, 4 stron tablic : ilustracje, tabele, wykresy : ; 24 cm.
W metryce mylnie: Wyd. 1.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 612 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Kuchnia domowa / Zofia Zawistowska. - Warszawa : Instytut Wydawniczy "CRZZ", 1980. - 262, [2] strony ; 20 cm.
(Rodzina i Dom)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Samotny banan / Sylwia Majcher ; zilustrowała Anna Ostapowicz. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Wydawnictwo Egmont Polska, 2020. - 31, [1] strona, [1] karta tablic : ilustracje ; 19 cm.
(Czytam Sobie : eko. Poziom 1, Składam Słowa)
(Edukacyjny Egmont)
Na straganie w pudełku leży samotny banan. Jest jeden i nie wygląda już doskonale. Nikt nie chce go kupić. Czy trafi na śmietnik? Składam słowa, pierwszy poziom serii "Czytam sobie", to wspaniały początek nauki czytania. Proste i zabawne historie są dziełem wybitnych polskich autorów. Opowiadania napisane są krótkimi zdaniami. Bardzo duża czcionka ułatwia czytanie, a zamieszczone po bokach stron wyrazy w ramkach służą do ćwiczenia głoskowania. Ilustracje najlepszych polskich twórców są harmonijnym uzupełnieniem czytanego tekstu. Forma książek zgodna jest z zaleceniami metodyków. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Strefa Dziecka (ul. Warszawska 11/13)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. N.p.1 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613, 66 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Zrealizowano ze środków finansowych ANWIL S.A.
Książka przedstawia aktualny stan wiedzy o składnikach surowców i produktów żywnościowych oraz dodatkach i zanieczyszczeniach, które w określonych warunkach mogą być szkodliwe dla zdrowia człowieka. Opisuje zawartość, mechanizmy działania oraz czynniki wpływające na stężenie niepożądanych substancji naturalnych a także obcych w surowcach i produktach żywnościowych oraz sposoby ich usuwania lub inaktywowania, warunki zapobiegające powstawaniu niekorzystnych dla zdrowia związków wskutek przechowywania i przetwarzania żywności, międzynarodowe regulacje prawne i systemy kontroli mające na celu zabezpieczenie zdrowotnej jakości żywności, a także ocenę realnego zagrożenia dla zdrowia konsumentów stosujących racjonalne zasady odżywiania się. Książka jest przeznaczona dla studentów różnych uczelni oraz pracowników gospodarki żywnościowej jako autorytatywne, aktualne źródło wiedzy o zagrożeniach wynikających z obecności szkodliwych substancji w żywności. Jej ważnym celem jest pokazanie czytelnikowi tych zagrożeń i sposobów ich minimalizowania...[nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66 Anwil (2 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej