Substancje niebezpieczne i szkodliwe
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(6)
Forma i typ
Książki
(6)
Poradniki i przewodniki
(2)
Proza
(2)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(10)
wypożyczone
(2)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
(4)
Czytelnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
(1)
Filia nr 1 (ul. Grodzka 2f)
(1)
Filia nr 2 (ul. Dziewińska 17)
(1)
Filia nr 6 (ul. Żytnia 66/68)
(1)
Filia nr 8 (ul. Olszowa 9)
(1)
Filia nr 9 (ul. Sielska 6)
(1)
Filia nr 10 (ul. Kościelna 2)
(2)
Filia nr 11 (ul. Łęgska 28)
(1)
Autor
Borkowski Janusz (1952- )
(1)
Bradbury Neil
(1)
Jackiewicz Agnieszka
(1)
Klingofer-Szostakowska Anna
(1)
Meyer Stephenie (1973- )
(1)
Olsson Aleksandra
(1)
Przeździecki Zdzisław
(1)
Rutkowska Aleksandra
(1)
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(1)
Witczak Agata (1966- )
(1)
Woźniak Marlena
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(2)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(5)
Kraj wydania
Polska
(6)
Język
polski
(6)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura amerykańska
(2)
Temat
Kobieta
(3959)
Regionalizm
(3749)
Przyjaźń
(3499)
Rodzina
(2882)
Tajemnica
(2544)
Substancje niebezpieczne i szkodliwe
(-)
Miłość
(2275)
II wojna światowa (1939-1945)
(2050)
Kultura
(1927)
Dzieci
(1685)
Relacje międzyludzkie
(1680)
Polityka
(1582)
Zwierzęta
(1517)
Zabójstwo
(1319)
Śledztwo i dochodzenie
(1295)
Psychologia
(1255)
Nastolatki
(1202)
Magia
(1164)
Rodzeństwo
(1071)
Dziewczęta
(1053)
Prawo
(1011)
Filozofia
(982)
Socjologia
(957)
Małżeństwo
(936)
Teoria
(919)
Relacja romantyczna
(914)
Podróże
(904)
Władcy
(869)
Uczucia
(821)
Życie codzienne
(796)
Literatura
(765)
Język angielski
(759)
Osoby zaginione
(755)
Uczniowie
(746)
Język polski
(739)
Gospodarka
(727)
Wojsko
(727)
Chłopcy
(686)
Historia
(685)
Żydzi
(677)
Sztuka
(671)
Sekrety rodzinne
(669)
Policjanci
(667)
Wsie
(650)
Psy
(639)
Twórczość
(638)
Zakochanie
(626)
Dojrzewanie
(623)
Arystokracja
(585)
Boże Narodzenie
(583)
Przestępczość zorganizowana
(575)
Uprowadzenie
(571)
Dziennikarze
(565)
Samotność
(562)
Tematy i motywy
(553)
Matki i córki
(552)
Podróżnictwo
(546)
Wybory życiowe
(540)
Polacy za granicą
(531)
Ludzie a zwierzęta
(523)
Spisek
(521)
Szlachta
(520)
Krainy i światy fikcyjne
(505)
Zemsta
(502)
Humor
(494)
Władza
(491)
Trudne sytuacje życiowe
(490)
Wakacje
(482)
Seryjni zabójcy
(473)
Mężczyzna
(472)
Imprezy
(468)
Koty
(458)
Polityka wewnętrzna
(456)
Pisarze polscy
(455)
Organizacja
(442)
Zarządzanie
(430)
Etnografia
(425)
Poszukiwania zaginionych
(425)
Zdrada
(415)
Higiena
(412)
Śmierć
(408)
Źródła historyczne
(404)
Postawy
(401)
Wychowanie
(401)
Katolicyzm
(398)
Pisarze
(397)
Przyroda
(393)
Młodzież
(384)
Zdrada małżeńska
(381)
Szkoły
(379)
Prywatni detektywi
(373)
Walka dobra ze złem
(368)
Nauczanie
(366)
Marzenia
(365)
Sieroty
(360)
Przedsiębiorstwo
(355)
Nauczyciele
(353)
Nauka
(352)
Lekarze
(348)
Pomoce dydaktyczne
(347)
Politycy
(342)
Gatunek
Poradnik
(2)
Podręcznik
(1)
Powieść
(1)
Publicystyka
(1)
Reportaż problemowy
(1)
Thriller
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(2)
Chemia
(1)
Dom i ogród
(1)
Historia
(1)
6 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
(Janusz Borkowski przedstawia z 3. cyklu Polska Prozą i Wierszem Malowana...)
Na stronie tytułowej i okładce numer pozycji wydawniczej: tom 160.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Reg. X (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smak trucizny / Neil Bradbury ; przełożyła Agnieszka Jacewicz. - Wydanie I. - Poznań : Dom Wydawniczy Rebis, 2022. - 303, [1] strona ; 22 cm
Na okładce: 11 najbardziej śmiertelnych trucizn i historie morderców, którzy ich użyli.
Błyskotliwie łącząc tematy nauki i zbrodni, "Smak trucizny" ujawnia, jak jedenaście znanych substancji wpływa na organizm człowieka – na kanwie morderstw, w których ich użyto. Czytelnicy powieści kryminalnych doskonale wiedzą, że trucizna jest jedną z niezmiennie powracających metod wybieranych przez morderców. Można ją niepostrzeżenie dodać komuś do drinka, posmarować nią grot strzały lub klamkę, a nawet sprawić, że dostanie się do powietrza, którym oddychamy. Ale jak działa…? Łącząc elementy historii medycyny oraz opisów rzeczywistych przestępstw, Neil Bradbury zgłębia tę metodę zabijania. Obok informacji o prawdziwych zabójcach i ich zbrodniach – tych osławionych, tych zapomnianych i tych wciąż nierozwiązanych – pojawiają się równie intrygujące dzieje samych trucizn: jedenastu cząsteczek śmierci, które niszcząc ciało człowieka, paradoksalnie pokazały nam, jak funkcjonuje nasz organizm. Poczynając od niebezpiecznej genezy powstania ginu z tonikiem, kończąc na przesyconej arszenikiem tapecie z sypialni Napoleona – Smak trucizny zabiera czytelnika w fascynującą podróż przez skomplikowane procesy, które nas utrzymują przy życiu…lub nie [wydawca]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 10 (ul. Kościelna 2)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 343 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chemik / Stephenie Meyer ; przełożyła Anna Klingofer-Szostakowska. - Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2017. - 574, [2] strony ; 21 cm.
Tytuł oryginału: The Chemist, 2016.
Powiedzmy, że nazywa się Alex. Tożsamość i imiona zmienia jak rękawiczki - pracuje dla amerykańskiej agencji rządowej, która jest tak tajna, że nawet nie ma nazwy. Alex zajmowała się przygotowywaniem substancji pomagających śledczym wydobywać zeznania od podejrzanych. Określenie nowoczesne metody tortur byłoby tu na miejscu… Po zamachu na życie Alex, w którym ginie jej przyjaciel i zarazem współpracownik, kobieta zaczyna się ukrywać. Po kilku latach zgłasza się do niej kolega z departamentu, powierzając jej kolejne zadanie. Ma wynaleźć broń przeciwko zabójczemu wirusowi, by ocalić miliony amerykańskich obywateli. Czy to zasadzka, czy też rzeczywiście od wyjątkowych umiejętności Alex zależy życie wielu ludzi? Postanawia zaryzykować i zgodnie z otrzymanymi wytycznymi porywa mężczyznę, który, działając na zlecenie mafii narkotykowej, zamierza wywołać epidemię. Najbardziej wymyślne tortury nie pomagają jednak zmusić rzekomego przestępcy do zeznań - zupełnie jakby był niewinny…. Alex zaczyna dostrzegać kolejne nieścisłości w przedstawionej historii. Instynkt podpowiada jej, że prawda może być zupełnie inna. Czy przeczucie jej nie myli? [nota wydawcy]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 8 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.111(73)-3 (1 egz.)
Filia nr 1 (ul. Grodzka 2f)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.111(73)-3 (1 egz.)
Filia nr 2 (ul. Dziewińska 17)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.111(73)-3 (1 egz.)
Filia nr 6 (ul. Żytnia 66/68)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.111(73)-3 (1 egz.)
Filia nr 8 (ul. Olszowa 9)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.111(73)-3 (1 egz.)
Filia nr 9 (ul. Sielska 6)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 821.111(73)-3 (1 egz.)
Filia nr 10 (ul. Kościelna 2)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.111(73)-3 (1 egz.)
Filia nr 11 (ul. Łęgska 28)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.111(73)-3 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 577 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Zrealizowano ze środków finansowych ANWIL S.A.
Czy wiesz, że chemia, której używasz podczas ścierania kurzu, drażni twoją skórę i układ oddechowy? Pojemniki, w których zamawiasz jedzenie, i te, w których je przechowujesz, wydzielają szkodliwe substancje, przenikające do twojego organizmu? A kosmetyki, płyny do płukania tkanin i odświeżacze powietrza wpływają na twoje samopoczucie i jakość snu? Dr nauk medycznych, biotechnolog Aleksandra Rutkowska i dr nauk o zdrowiu, dietetyk kliniczny Aleksandra Olsson, przeprowadziły liczne badania naukowe, w których udowodniły, że domowa chemia i sztuczne substancje wokół nas mają realny wpływ na organizm. Zaburzają pracę hormonów, zwiększają ryzyko m.in. wystąpienia zaburzeń płodności, wad rozwojowych dzieci, otyłości i nowotworów, chorób układu sercowo-naczyniowego czy cukrzycy. Możesz zadbać o siebie, zaczynając już dziś, dzięki banalnie prostym zmianom, które wprowadzisz od ręki. Nie tylko zadbasz o zdrowie i o czystą planetę dla przyszłych pokoleń, ale i zaoszczędzisz pieniądze w codziennym budżecie. Ta książka podpowie ci, jak żyć zdrowiej, bardziej eko i less waste, bez wyrzeczeń i bez zbędnych wydatków. Zawiera praktyczne porady, których skuteczność została potwierdzona naukowo. Z tego poradnika dowiesz się m.in. jak: - skutecznie dbać o swoją przestrzeń bez używania trujących substancji chemicznych, - przechowywać i przetwarzać żywność w sposób najbardziej przyjazny zdrowiu i środowisku, - zadbać o zdrowie swoich dzieci – od żywienia, przez akcesoria po zabawki, - dobierać kosmetyki tak, by chroniły, a nie uszkadzały skórę, - organizować życie codzienne, aby było zdrowsze, prostsze i bardziej naturalne...[nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 615 Anwil (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zrealizowano ze środków finansowych ANWIL S.A.
Książka przedstawia aktualny stan wiedzy o składnikach surowców i produktów żywnościowych oraz dodatkach i zanieczyszczeniach, które w określonych warunkach mogą być szkodliwe dla zdrowia człowieka. Opisuje zawartość, mechanizmy działania oraz czynniki wpływające na stężenie niepożądanych substancji naturalnych a także obcych w surowcach i produktach żywnościowych oraz sposoby ich usuwania lub inaktywowania, warunki zapobiegające powstawaniu niekorzystnych dla zdrowia związków wskutek przechowywania i przetwarzania żywności, międzynarodowe regulacje prawne i systemy kontroli mające na celu zabezpieczenie zdrowotnej jakości żywności, a także ocenę realnego zagrożenia dla zdrowia konsumentów stosujących racjonalne zasady odżywiania się. Książka jest przeznaczona dla studentów różnych uczelni oraz pracowników gospodarki żywnościowej jako autorytatywne, aktualne źródło wiedzy o zagrożeniach wynikających z obecności szkodliwych substancji w żywności. Jej ważnym celem jest pokazanie czytelnikowi tych zagrożeń i sposobów ich minimalizowania...[nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66 Anwil (2 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej