180031
Książka
W koszyku
Dietetyka kliniczna / redakcja naukowa Marian Grzymisławski. - Wydanie I - 4 dodruk. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2021. - XIII, [1], 593, [1] strona : fotografia, ilustracje, wykres ; 24 cm.
Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy w przystępny sposób omówili zagadnienia dotyczące fizjologii przewodu pokarmowego oraz kontroli pobierania pokarmów, żywienia w różnych grupach populacyjnych i stanach fizjologicznych (żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących, osób starszych), leczenia żywieniowego w chorobach metabolicznych (cukrzyca, otyłość, dyslipidemie), układu pokarmowego (choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego, marskość wątroby, przewlekłe i ostre zapalenie trzustki, nieswoiste choroby zapalne jelit, SIBOS), nerek, chorobach nowotworowych, chorobach układu krążenia, alergiach i nietolerancjach pokarmowych, schorzeniach dermatologicznych oraz wybranych chorobach wieku dziecięcego (mukowiscydoza, fenyloketonuria). W książce zawiera również podstawy żywienia klinicznego. Skierowana jest do studentów dietetyki, dietetyków, lekarzy praktyków oraz wszystkich zainteresowanych racjonalizacją żywienia i leczeniem żywieniowym [wydawca].
Status dostępności:
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615 Anwil (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga ogólna
Zrealizowano ze środków finansowych ANWIL S.A.
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografia, netografia przy rozdziałach. Indeks.
Uwaga dotycząca przeznaczenia czytelniczego
Dla studentów dietetyki, dietetyków i lekarzy praktyków.
Uwaga dotycząca finansowania
Zrealizowano ze środków finansowych ANWIL S.A.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej