Bradbury Neil
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Proza
(1)
Dostępność
dostępne
(1)
Placówka
Filia nr 10 (ul. Kościelna 2)
(1)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2469)
Kozioł Paweł
(2013)
Kotwica Wojciech
(782)
Kowalska Dorota
(664)
Sienkiewicz Henryk (1846-1916)
(529)
Bradbury Neil
(-)
Kochanowski Jan
(469)
Żeleński Tadeusz (1874-1941)
(428)
Zarawska Patrycja (1970- )
(426)
Mickiewicz Adam (1798-1855)
(395)
Roberts Nora (1950- )
(380)
Ludwikowska Jolanta
(377)
Żeromski Stefan (1864-1925)
(351)
Steel Danielle (1947- )
(347)
Prus Bolesław (1847-1912)
(328)
Kraszewski Józef Ignacy (1812-1887)
(313)
Popławska Anna
(310)
Krzyżanowski Julian
(309)
Otwinowska Barbara
(309)
Christie Agatha (1890-1976)
(303)
King Stephen (1947- )
(299)
Fabianowska Małgorzata
(282)
Słowacki Juliusz (1809-1849)
(270)
Włodarczyk Barbara
(268)
Ławnicki Lucjan
(267)
Trzeciak Weronika
(262)
Konopnicka Maria
(260)
Drewnowski Jacek (1974- )
(253)
Rzehak Wojciech (1967- )
(252)
Konopnicka Maria (1842-1910)
(249)
Shakespeare William (1564-1616)
(245)
Zimnicka Iwona (1963- )
(244)
Chotomska Wanda (1929-2017)
(243)
Montgomery Lucy Maud (1874-1942)
(242)
Boy-Żeleński Tadeusz
(238)
Brzechwa Jan (1900-1966)
(238)
Leśmian Bolesław
(233)
Krzyżanowski Julian (1892-1976)
(232)
Krasicki Ignacy
(229)
Szulc Andrzej
(227)
Kasdepke Grzegorz (1972- )
(217)
Orzeszkowa Eliza (1841-1910)
(212)
Chmielewska Joanna (1932-2013)
(204)
Królicki Zbigniew A. (1954- )
(204)
Gawryluk Barbara (1957- )
(201)
Goliński Zbigniew
(201)
Dug Katarzyna
(198)
Mazan Maciejka
(197)
Baczyński Krzysztof Kamil
(194)
Webb Holly
(190)
Strzałkowska Małgorzata (1955- )
(182)
Tuwim Julian (1894-1953)
(181)
Kraśko Jan (1954- )
(175)
Cholewa Piotr W. (1955- )
(174)
Dobrzańska-Gadowska Anna
(172)
Iwaszkiewicz Jarosław (1894-1980)
(172)
Fredro Aleksander (1793-1876)
(170)
Lindgren Astrid (1907-2002)
(166)
Coben Harlan (1962- )
(160)
Andersen Hans Christian (1805-1875)
(159)
Jachowicz Stanisław
(159)
Widmark Martin (1961- )
(157)
Spirydowicz Ewa
(156)
Makuszyński Kornel (1884-1953)
(155)
Górski Wojciech (1971- )
(154)
Skibniewska Maria (1904-1984)
(153)
Głowińska Anita
(151)
Lem Stanisław (1921-2006)
(151)
Ochab Janusz (1971- )
(149)
Hesko-Kołodzińska Małgorzata
(147)
Fabisińska Liliana (1971- )
(146)
Markiewicz Henryk (1922-2013)
(146)
Siudak Jacek
(146)
Dąbrowska Maria (1889-1965)
(144)
Sparks Nicholas (1965- )
(144)
Kierszys Zofia (1921-2000)
(142)
Conrad Joseph (1857-1924)
(141)
Grisham John (1955- )
(140)
Możdżyńska Aldona
(140)
Lech Justyna
(138)
Gerritsen Tess (1953- )
(137)
Siewior-Kuś Alina
(137)
Braiter Paulina (1968- )
(136)
Mróz Remigiusz (1987- )
(135)
Zieliński Bronisław (1914-1985)
(135)
Stanecka Zofia (1972- )
(134)
Musierowicz Małgorzata (1945- )
(133)
Wyspiański Stanisław (1869-1907)
(132)
Masterton Graham (1946- )
(131)
Rolando Bianka
(131)
Williams Sophy (1965- )
(130)
Cussler Clive (1931-2020)
(129)
Marlier Marcel (1930-2011)
(129)
Mickiewicz Adam
(129)
Rodziewiczówna Maria (1864-1944)
(127)
Willis Helena (1964- )
(127)
Delahaye Gilbert (1923-1997)
(126)
Parandowski Jan (1895-1978)
(126)
Twain Mark (1835-1910)
(126)
Dickens Charles (1812-1870)
(125)
Polkowski Andrzej (1939-2019)
(124)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura amerykańska
(1)
Temat
Substancje niebezpieczne i szkodliwe
(1)
Toksykologia
(1)
Trucizny
(1)
Zabójstwo
(1)
Zatrucie
(1)
Śledztwo i dochodzenie
(1)
Gatunek
Publicystyka
(1)
Reportaż problemowy
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
Smak trucizny / Neil Bradbury ; przełożyła Agnieszka Jacewicz. - Wydanie I. - Poznań : Dom Wydawniczy Rebis, 2022. - 303, [1] strona ; 22 cm
Na okładce: 11 najbardziej śmiertelnych trucizn i historie morderców, którzy ich użyli.
Błyskotliwie łącząc tematy nauki i zbrodni, "Smak trucizny" ujawnia, jak jedenaście znanych substancji wpływa na organizm człowieka – na kanwie morderstw, w których ich użyto. Czytelnicy powieści kryminalnych doskonale wiedzą, że trucizna jest jedną z niezmiennie powracających metod wybieranych przez morderców. Można ją niepostrzeżenie dodać komuś do drinka, posmarować nią grot strzały lub klamkę, a nawet sprawić, że dostanie się do powietrza, którym oddychamy. Ale jak działa…? Łącząc elementy historii medycyny oraz opisów rzeczywistych przestępstw, Neil Bradbury zgłębia tę metodę zabijania. Obok informacji o prawdziwych zabójcach i ich zbrodniach – tych osławionych, tych zapomnianych i tych wciąż nierozwiązanych – pojawiają się równie intrygujące dzieje samych trucizn: jedenastu cząsteczek śmierci, które niszcząc ciało człowieka, paradoksalnie pokazały nam, jak funkcjonuje nasz organizm. Poczynając od niebezpiecznej genezy powstania ginu z tonikiem, kończąc na przesyconej arszenikiem tapecie z sypialni Napoleona – Smak trucizny zabiera czytelnika w fascynującą podróż przez skomplikowane procesy, które nas utrzymują przy życiu…lub nie [wydawca]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 10 (ul. Kościelna 2)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 343 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej