Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
(1)
Autor
Fijołek Monika
(1)
Rok wydania
2020 - 2025
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Temat
Czosnek
(1)
Leczenie żywieniowe
(1)
Odżywianie
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
Gatunek
Poradnik
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
Uzdrawiająca moc czosnku / Monika Fijołek. - Kraków : Wydawnictwo AA s. c., 2025. - 125 stron : ilustracje ; 21 cm.
W dzisiejszym świecie, pełnym pośpiechu i stresu, warto zatrzymać się na chwilę, by zadbać o nasz organizm. Jest on częścią natury, o którą należy się troszczyć w sposób właściwy. Dlatego jednym z najważniejszych elementów tej troski jest stosowanie naturalnych środków leczniczych i wzmacniających nasz organizm. Czosnek pospolity jest w tym względzie niezwykle cenną rośliną. Znajduje szerokie zastosowanie w lecznictwie, jest cennym warzywem, bez którego nie może obyć się żadna kuchnia, a coraz częściej wykorzystywane są jego właściwości zwalczające choroby i szkodniki w uprawie roślin. Jest przyprawą używaną do wielu dań od setek lat. Jego znaczenie nie maleje, a wobec doświadczeń nękających nas chorób pochodzenia bakteryjnego i wirusowego – nawet rośnie. Kuracja czosnkiem jest przyjemna, gdyż ten lek przyjmuje się najczęściej w postaci oryginalnych potraw, a któż nie lubi chrupiących grzanek z masłem czosnkowym, spaghetti z pomidorami o delikatnej nucie czosnkowej, tradycyjnego polskiego żurku, sosów czosnkowych podawanych do mięs z grilla i wielu innych specjałów zaprezentowanych w tej książce, pozwalających zachować dobre zdrowie, zasmakować aromatycznych potraw i stosować skuteczne mikstury lecznicze. Czosnek pospolity to roślina warzywna o bardzo cennych właściwościach leczniczych. Była już znana w starożytnym Egipcie, Mezopotamii czy Chinach i wykorzystywana jako składnik receptur leczniczych w dolegliwościach skórnych, chorób oczu, nerek. Stosowano ją jako lek przeciwpasożytniczy i antidotum na ukąszenia węży. Obecne badania naukowe kierują stosowanie czosnku głównie jako leku o silnym działaniu bakteriobójczym, przeciwwirusowym, przeciwgrzybicznym, przeciwpierwotniakowym oraz przeciwpasożytniczym. Można powiedzieć, że leczenie jest dość przyjemne gdyż formy w jakich przyjmuje się ten lek jest lubiana przez większość smakoszy oryginalnych potraw. Bo któż nie lubi chrupiących grzanek z masłem czosnkowym, spaghetti z pomidorami o delikatnej nucie czosnkowej, tradycyjnego polskiego żurku, sosów czosnkowych podawanych do mięs z grilla. Te i inne pyszne dania zaprezentowane w książce pozwolą zachować dobre zdrowie i zasmakować rożnych potraw i mikstur leczniczych. Zachęcamy do uprawy i stosowania tej cennej rośliny [nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 615 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej