190716
Książka
W koszyku
Pomiary są obszerną dziedziną wiedzy wykorzystywaną w codziennej pracy niemal w każdym zawodzie inżynierskim. Od ich dokładności i wiarygodności zależy jakość materiałów oraz produkowanych z nich wyrobów, a także organizacja procesów produkcyjnych. Rozwój elektroniki, informatyki i telekomunikacji umożliwia ciągłe doskonalenie technik pomiarowych oraz aparatury, która jest już prawie niezawodna, łatwa w obsłudze, a co najważniejsze bardzo dokładna również w ekstremalnych warunkach. Równie ważna jak możliwości techniczne jest wiedza na temat technik pomiarowych różnych wielkości fizycznych. Lektura tej książki przybliży Czytelnikowi zagadnienia związane z: metodami pomiarów: temperatury, ciśnienia, poziomu przepływu, drgań, wstrząsów, hałasu, składu chemicznego oraz wilgotności; podstawowymi błędami pomiarów i sposobami ich wyznaczania; niedokładnościami wyników pomiarów i sposobami ich oceniania; układami przetwarzania i przesyłania sygnałów pomiarowych; współczesną aparaturą pomiarową i jej właściwościami; czynnościami metrologicznymi; obowiązującymi przepisami prawnymi. Książka jest adresowana do studentów kierunków: automatyka, elektronika, elektrotechnika, mechatronika, fizyka oraz pokrewnych, a także do pracowników ośrodków naukowo-badawczych i specjalistów pracujących m.in. w energetyce, przemyśle chemicznym, hutnictwie, gospodarce komunalnej, ochronie środowiska i przemyśle spożywczym [nota wydawcy].
Status dostępności:
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 53 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga ogólna
Na stronie tytułowej i okładce nazwa wydawnictwa poprzednich wydań: Wydawnictwo WNT.
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Uwaga dotycząca przeznaczenia czytelniczego
Dla studentów kierunków: automatyka, elektronika, elektrotechnika, mechatronika, fizyka oraz pracowników ośrodków naukowo-badawczych i specjalistów pracujących w przemyśle chemicznym, energetyce, hutnictwie, gospodarce komunalnej, ochronie środowiska i przemyśle spożywczym.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej